Накратко ще опишем технологията по изграждането на нов покрив стъпка по стъпка . След като сградата е завършена.

Първата стъпка започва с монтажа на носещите греди както е показано на снимката.Мауерлат е един от основните елементи на покривната конструкция. Това са основните греди върху които ще се изгражда покрива. Важно е да се отбележи, че гредите трябва да са задрави защото те ще носят целият покрив

Монтаж на лагове 

Това са гредите , които подържат тавана на покрива те се монтират върху носещите греди Качеството на дървения материал о от особена важност. По възможност направете оглед на всеки лаг.

Изграждане конструкцията на фермата. 

Най- масивните греди, които ще носят тонове керемиди трябва да се монтират много здраво Хребета на покрива се състои от вертикални и хоризонтални греди. Важно е да се използват качествени крепежи елементи Монтаж на фермата. Това е системата от греди, които ще понесат цялата тежест на покрива Това е „скелетът“ и основната част на покрива.Фермата поема товара на керемидите. Внимание използвайте само качествени крепежни елементи

Монтаж на мембраната

Много важна част от влагозащитата на покрива е самата мембрана.Доказано е, че в един дом се образува 5–6 кг пара на човек на ден и тя циркулира отдолу нагоре. Това е една от причината за образуване на кондез в подпокривното пространство, когато не са използвани подходящите решения за добрата вентилация на покрива. За да се избегне този проблем, са необходими висококачествени хидроизолационни фолиа и сух монтаж на билата.

Монтаж на летвите

Летвите са основата върху , която по късно ще бъдат монтирани керемидите. Те трябва да са изработени от хубав дървен материал и по възможност да нямат чепове.Размерът на летвите зависи от осовото разстояние между ребрата.

Монтаж на керемиди върху летвите.  

Припокриването на на керемидите трябва да бъде най-малко 8 сантиметра

След монтажа на керемидите покрива все още не е завършен, но в тази статия се спряхме до тук.Прочетете статията за улуци и водостоци, тъй като след монтажа на керемидите е ред на улуците и водостоците.

Ние предлагаме всичките услуги за цялостното калкулиране и устройство на покривните системи. Покривът служи за защита на конструкциите от влиянието на околната среда. От това как е монтиран покрива зависи това дали в последствие ще е комфортен престоят в къщата. Затова ремонта на покрива изисква професионален, внимателен и отговорен подход. Преди да започнете ремонта не пропускайте да се консултирате с професионалисти в областта –

и не избирайте най-ниската оферта!

При монтажа на покрив е наложително да се помисли за такъв фактор като сезонност. Повечето хора решават да започнат ремонта на покрива, когато забележат теч в дъжда. Не отлагайте ремонтирането на Вашият покрив за по-късно и не чакайте момента, когато e твърде късно.

Покривните работи започват с избора на материали. Модерните продукти с подходяща инсталация ще прослужат дълго време. Разходите за покривни работи могат да зависят от сложността на повредата, формата на покрива, също така и потреблението на материали и поставените срокове.

Нашите специалисти ще извършат висококачествен и професионален монтаж с гаранция за качество на изпълнената работа. Те ще Ви помогнат в избора на необходимите качествени материали, ще отговорят на всичките въпроси, които Ви интересуват. Свържете се с нас, и ние ще ви подсигурим качествен и здрав покрив, който ще Ви послужи много години!
 

Съществува два вида ремонти на покриви:

Претърсване на покрив. 

Ако на покрива са открити малки течове, счупени керемиди или други дребни повреди, тогава най-често се прибягва към разкриване на покрива, подмяна на отделни покривни елементи, почистване, подмяна на дъски, греди, летви на повредените площи. Този тип ремонт изисква по-малко разходи, за разлика от основният ремонт. Обикновено се стига до основен ремонт, когато щетите са повече от 40% от общата площ на покрива.

Основен ремонт на покрив.

Той включва демонтажа изцяло на стария покрив. Ако на покрива е имало система за топлоизолация, трябва да се замени. След това се монтира новата покривна конструкция, дъсчена обшивка на покрива, летвена обшивка за монтаж на керемиди, подпокривно фолио, улуци, сечак, челни дъски, водосточни тръби и казанчета. След това се нареждат новите керемиди, монтират се билни елементи и капаци, поли и улами, обшивка около комини, ако е необходимо – монтаж на капандури.

При наличие на стара хидроизолация – необходимо е премахването и изцяло. Преди полагането на новата хидроизолация, основата се почиства, грундира се с битумен грунд, извършва се смяна на обшивките около бордовете и комините.
При хидроизолация с рулонна хидроизолация, рулонният материал се полага върху грундирана основа. Първоначално се полага пласт хидроизолация без посипка, след което един пласт хидроизолация с посипка. Запоява се с горелка върху подготвената основа.
По-добър вариант за хидроизолация на покрив е течната хидроизолация, но е и по-скъп вариант. Течната хидроизолация е еднокомпонентна, доставя се в готов вид, и не изисква термична обработка. При изсъхване тя образува единна, еластична мембрана, която няма шевове и съответно осигурява надеждна защита от течове. Течната хидроизолация е по-трайна – експлоатационния и живот и от 30 до 50 години (в зависимост от мястото на прилагане и броя на слоевете). От тази гледна точка, този вид хидроизолация е по-икономична.

Ако желаете повече информация за ремонт покрив посетете нашата страница с цени.

ВИДОВЕ ПОКРИВИ

Съществуват различни видове покриви според конструкцията:

  • Плоски
  • Скатни
  • Мансардни

ПЛОСКИ ПОКРИВИ

Плоският покрив е с наклон само 3%. Предназначението на всеки един покрив е да защитава от външните въздействия. Плоските покриви се смятат за много практични, тъй като плоската повърхност може да бъде използвана за различни цели. Един от минусите на този тип покрив е че задържа вода. През зимата натрупва снежни маси, а това от своя страна изисква по-издръжлив покрив и носеща конструкция. Като цяло плоските покриви са неустойчиви на сезонните климатични промени.
 

СКАТНИ ПОКРИВИ

Покривите при които наклона е над 10 градуса се считат за скатни. Предимство на скатния покрив е, че не позволява задържането на водни маси, и при валежи, се самопочиства. Също така е възможно оборудването на таванско помещение.
Скатните покриви могат да са: едноскатни, двускатни, трискатни и многоскатни.
 

МАНСАРДНИ ПОКРИВИ

Мансардния покрив позволява използването на допълнителна жилищна площ, формата на покрива е разчупена, за да се увеличи височината на таваните. Наклона на покрива е над 45 %.
Следва да се отбележи, че монтажа на мансардната конструкция е сложен, за разлика от покривите с прав наклон, това съответно оскъпява работата.
 

КОНСТРУКЦИЯ НА ПОКРИВА

Основните елементи на един покрив са: носеща конструкция, няколко покривни слоя с въздушни възглавници между тях и допълнителни компоненти на покрива.

Носещата конструкция на един покрив може да бъде – дървена, метална или стоманобетонна.

Обърнете се към специалисти и не се доверявайте на дилетанти за такъв важен въпрос като ремонт или изграждане на покрив. Както статистиката показва, в 80 % ще си дадете парите на вятъра и в крайна сметка ще се обърнете към професионалисти, които да свършат работа качествено!
 
 

ВИДОВЕ ПОКРИВНИ МАТЕРИАЛИ И КЕРЕМИДИ

Керамични керемиди

Без съмнение керамичните керемиди са едини от най-използваните видове покривни материали. Те не са чувствителни към студ, топлина, резки температурни промени и други фактори. Устойчиви са към бактерии, растения, инфрачервени и ултравиолетови лъчи.
Керамичните керемиди имат висока шумоизолация и ниска топлопроводимос, като се  нагрява бавно и се охлажда бавно, поради което в подпокривното простронство постоянно циркулира топъл въздух който предотвратява кондензацията на влагата, като по този начин запазва покривната конструкция. Тежестта на керамичните керемиди – 30-60кг/м2, гарантират устойчивостта на покрива при силен вятър.
Когато избирате керамични керемиди, трябва да сте наясно че те не са от най-евтините покривни материали, но са дълготрайни и имат висока естетичност. Това ще представлява за вас интерес, ако възнамерявате да имате не само надежен, но и красив покрив. Експлоатационният живот на керамичните керемиди, без необходимост от извършване на ремонт достига 100 години, покривът ще послужи също толкова, колкото ще послужи къщата. Разходите за поддръжка на такъв вид покрив са минимални. Според експертите покривът с керамични керемиди е добра инвестиция!
 
Цименто-пясъчни керемиди

Цименто-пясъчните керемиди, наричани още и бетонни, е вид покривен материял, създаден от цимент, кварцов пясък, вода и оцветители, които осигуряват издържливост и стабилност на керемидите при експлоатация в тежки условия. Използването на пигменти в състава на суровините осигурява разнообразие в избора на цвят на керемиди.
Всъщото време, цената на цименто-пясъчните керемиди е много по-ниска от керамичният аналог. 

Полимер-пясъчни керемиди

Полимер-пясъчните керемиди са покривен материал от ново поколение с атрактивен външен вид. Те изглеждат по същият начин като керамичните керемиди, но състава им е пясък, оцветители и полиетиленов полимер. Специфично за тези керемиди е че са много издържливи, с експлоатационен живот повече от 50 години, също така са устойчиви към въздейтвието на вода, киселина и агресивна среда. Полимерната основа предпазва керемидите от гниене, мухал и избледняване. В допълнение, полимерно-пясъчните керемиди, не ръждясват, не привлича електричество и отпада необходимостта от гръмоотвод.
Теглото керемидите от полимер-пясък е двойно по-малко от теглото на циментно-пясъчните керемиди или керамичните керемиди, което означаво че по-малко натоварват покривната конструкция. Характерно за тези керемиди е високата удароустойчивост. Не се чупят при работа с тях, транспортиране и монтаж. Не абсорбират влага и по този начин смяната на температурите не им влияе.

Битумни керемиди /шиндли/

Те са модерен покривен материал, който е  популярен при строителството на частни къщи и сгради. В производството на битемните керемиди се използват модифициран или окислен битум, стъклен воал и цветна минерална посипка по избор. Достъпната цена в съчетание с свойствата на битумните керемиди ги правят изгоден строителен материал, осигуряващ добри характеристики на експлоатация на сградите.
Битумните керемиди представляват ленти от хидроизолационен материал, произведени от плосък лист с различни форми. Могат да бъдат еднопластови или многопластови. Една битумна лента има дължина 1 м и широчина 3-35 см с характерна рисунка.
Предимствата на шиндлите са: надеждността, трайността – до 50 години, лесното полагане и най-важното почти нулев отпадъчен материал. Този вид покривен материал е най-подходящи за комплексни, нестандартни покриви, както и за покриви с голям наклон. Производственния метод на керамичните керемиди позволява получаването на широка цветова гама, което на свой ред позволява реализирането на различни дизайнерски решения.

Метални керемиди

Класическите керемиди са хубав покривен материал, но струват достатъчно скъпо. Металната керемида може да се нарече съвременен заместител на достъпна цена. Този вид керемиди до някъде прилича на класическата керемиди, но са направени от висококачествена тънколистова стомана.
Едно от основните преимущества на металните керемиди е лесният монтаж на покриви с проста конструкция. Все повече хора предпочитат металните керемиди поради ниската цена, външният вид и лесният монтаж (сравнително с мембранният покрив).
Едно от недостатъците на този вид керемиди е ниската шумоизолация.
Експлоатационният живот на металните керемиди варира между 10 и 40 години.
 

Каменни плочи

Каменният покрив е елитен, екологиески чист и може да се каже „вечен“ покрив. При производството на каменните плочи се използва естествен камък – шисти, който наистина е най-издържлив и дълготраен покривен материал.
Шистовите плочи са с различна геометрическа форма, размер и цвят. В допълнение към отличните естетически качества, каменните плочи са устойчиви кам всичките неблагоприятни атмосферни емисии на химични елементи, вредни газове, масла, разтвори. Също така са устойчиви на корозия и на ултравиолетовото излъчване. Едно от многото качества на шистовия покрив е отличната звукоизолация. Каменните плочи са издържливи,  устойчиви на деформация, не реагират на промените в температурата, не се деформират при термично разширение, имат висока устойчивост към замръзване и не променят цвета си. Експлоатационният им живот е повече от 200 години.
Изключително високите експлоатациони свойства на каменния покрив не само оправдават разходите за изграждането му, но и позволява твърдението за икономичност на разходите. Подръжката на каменния покрив е лесна и не изисква особенни разходи. Също така е и най-екологичният вид покривен материал, който не си променя свойствата си за много дълъг период от време.
 

Модифицирани битумни мембрани

Повърхностната хидроизолация е първата и основна защита срещу проникването на водата. Модифицираните битумни мембрани се доказаха като най-удобни, технологични и надеждни в това отношение. В производството им се използва модифициран битум с полимерни добавки. Като модификатори се прилагат еластомери (изкуствен каучук) или термопласти (изкуствена пластмаса).
При използването на изкузтвеният каучук (SBS-Модификатор, стирол-бутадиен-стирол) в качество на модификатор, битумът придобива еластичност, устойчивост към замръзване и пробиване. Термопластичните модификатори (APP-Модификатор, атактичен полипропилен) повишават устойчивостта на битума към ултравиолетовото излъчване и високите температури. За да се предотврати слепването на отделните слоеве на битумната мембрана в ролка (поради добрата адхезия на битум към битум), платното е защитено и от двете страни с ьнти-адхезионни слоеве (полиетиленово фолио, минерална посипка).
Популярността на този вид покривен материал се дължи на: сравнително дългият експлоатационен срок, който варира между 10 – 30 години в зависимост от класа на материала; водоустойчивост, издържливост, устойчивост към механичните въздействия и резки температурни промени; имат добра адхезия към различни повърхности.

Вълнообразни битумни листове

Вълнообразните листове са вид покритие, която се ползва с голяма популярност в икономичния сегмент от пазара на покривните материали. Лесният монтаж, широката цветова гама, относителната дълготрайност и ниската цена са допринесли за популярността на вълнообразните битумни листове.
Технологията на производството е следната: във вакуумна камера се поставя целулозната основа, и се накисва в смес от битум и специални синтетически влакна. Основната функция на битумното импрегниране е хидроизолацията. От нейното качество зависят устойчивостта на покритието от листове към атмосферните влияния. На финала на технологичния процес листовете се боядисват (могат да бъдат матирани или гланцирани). При производството на матираните листове се прилагат стандартни акрилни бои, при гланцираните се използват допълнителни компоненти на силиконова основа. Това се отразява не само на външният вид на битумните листовете, но и на техните експлоатационни характеристики – матовите вълнообразни листове се замърсяват и задържат в по-голяма степен отколкото гланцираните.
Друго предимство на този вид материал е ниската абсорбция на водата, като предпазва подпокривното пространство от влага. Битумните листове могат да се прилагат в широк температурен диапазон, и са удароустойчиви. При правилен монтаж са способни да издържат големи количества сняг.
Битумните вълнообразни листове се прилагат основно на стопански и временни постройки. Те могат да се използват на покриви с наклон 12 – 90 градуса, което ги прави многофункционални.